2014

Boldog Özséb kilátó

Pilisszentkereszt

A Pilis-tetőn a nyolcvanas években katonai bázis működött, romjai a területen még ma is megtalálhatók. A 762 méter magas hegytetőn állt még monolit vasbeton toronyként egy földmérési célokat szolgáló építmény. A Pilisi Parkerdő Zrt. a Földmérési és Távérzékelési Intézet támogatásával az eredeti funkció megtartása mellett tervbe vette a torony kilátóvá bővítését.

A beruházás részben EU-s pályázati forrásból valósult meg, amely kötelezővé tette az építés során a fa anyagú szerkezetek alkalmazását.

Ez a kikötés nem volt idegen a tervezési koncepció kialakításában, inkább segített a két elkülönülő funkciót anyaghasználatban is megjeleníteni.

A földmérési és a kilátó funkciót a vagyonvédelem miatt is teljesen el kellett különíteni. A vasbeton torony egy széles új vasbeton sapkával bővült, a belsejében megmaradt a független feljutás a geodéziai szintre, míg körülötte ragasztott borovi fenyőből készült lépcsősor vezet a kilátó tetőteraszra. A kilátó külső határoló falát függőleges fa tartók alkotják, amelyek tartószerkezetként és egyben korlátként is funkcionálnak. A látogatók előtt fokozatosan nyílik meg a Pilis-tető körül elterülő táj, a külső és a belső térélmény egyszerre éri a felfelé igyekvőket.

Hasonló munkák

Keszthely
1994

A Nagyváthy János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola új épület együttesének tervezésére 1994 évben tervpályázatot írtak ki. Az I. díjas terv (Koller József és Köves András munkája) akkor nem épült meg. A tervezési folyamat meghívásos tervpályázattal indult. A feladat a Karmelita rendház kertjében a meglévő kolostor épületével együttest alkotva 6 tantermes, tornatermes új egység létrehozása volt. […]

Mogyoróhegy
2014

A Pilisi Parkerdő Zrt. megkereste a Koller és Társa Tervező Kft.-t, hogy a kezelésében álló Jurta kemping területén elhelyezkedő fogadó épület és szolgálati lakás felújítását megtervezze. Az épületet Makovecz Imre tervezte. Fontosnak tartottuk, hogy, a Makovecz szelleméhez méltó felújítás történjen. Ehhez tartva magunkat teljes körű, az eredeti terveket figyelembe vevő felújítást céloztunk meg, az eredeti […]

Sarród, Rév-Kócsagvár
1992

A Nemzeti Park Igazgatósága székházának helyszínéül a Fertő-Hanság találkozásánál, a naturzóna határán a Sarród községhez tartozó ligetes tisztást választotta. A Nemzeti Park természetvédelmi feladata az élő- és növényvilág óvása mellett a kultúrtörténeti értékek őrzése és továbbvitele, melyet ez az épület is példázni kíván. Funkcionális kialakítása a benne folyó sokrétű tevékenység – hatósági munka, oktatás, kutatás, […]

Pécs
2004

Az átépítés után az épületegyüttes főbejárata az északi felvezető hídra került, onnan zárt előcsarnokon keresztül jutunk el az új nagy tárgyalótermekhez. A földszinten iratár, garázs és gépészeti terek kaptak helyet. Az akadálymentes közlekedést rámpák kiépítésével biztosítottuk. Az épület tömegét négy egymástól elmozdított kubus alkotja. A tömegformálásra a zártság és visszafogottság jellemző, amelyet a szabálytalanul elhelyezett […]