2005

Igazságszolgáltatási Központ, Ítélőtábla és Fellebbviteli Főügyészség

Debrecen

A Debreceni Ítélőtábla, a Fellebbviteli Főügyészség és a Városi Bíróság elhelyezése és tervezése volt a feladat az ezer éves múltú cívis város központi magjába. A tervezést megelőzte egy Országos pályázat, mely az egész Révész téri tömb beépítését új programjához igazította. A fentiekben említett roncsolt területen sok szempontból hálátlan feladat egy új épület elhelyezése, különösen egy nagyobb szabású átépülés első elemeként. Az épület legszembetűnőbb jellemzője a tömbszerűség, a befoglaló hasáb oldalait mintha pengével metszették volna ki, az épület sehol és semmivel nem lép ki az őt határoló síkokból, az önmaga által szabta határain belül marad. A határok pontos ismerete és azok szigorú betartása, a túlkapásoktól mentes magatartás mint megfogalmazott vezérelv illeszkedik egy igazságügyi központ kialakításához. A téglaburkolat őszintén mellőz minden architektonikus hatású eszközt. A ritmikusan ismétlődő falnyílások, felső bevilágítók finom fényjátékokkal, árnyékhatásokkal élénkítik a téglafelületeket. Ezt az élő textúrát véletlenszerűen szelik fel a beiktatott hosszabb rövidebb vörös mészkőcsíkok. A tégla matt masszájában megcsillan a fény a felpolírozott kövön, és skurzban nézve nagyon erőteljes horizontális húzást ad a homlokzatoknak.

Hasonló munkák

Pécs
1998

A Mecsek hullámos déli lejtőjén négy elemből álló lépcsőzetes sorház és sorolt garázsok lepényszerű tömege közé beékelődve ül a terepen. A nyugati (utcai) homlokzaton fa mezők feszülnek a hosszirányú kőfalak közé. A fenyő felületet függőleges osztások oldják, a textúra szisztematikusan jelen van a teljes épületen. A telek a keleti üvegfal előtt apró kertben végződik. Az […]

Mogyoróhegy
2014

A Pilisi Parkerdő Zrt. megkereste a Koller és Társa Tervező Kft.-t, hogy a kezelésében álló Jurta kemping területén elhelyezkedő fogadó épület és szolgálati lakás felújítását megtervezze. Az épületet Makovecz Imre tervezte. Fontosnak tartottuk, hogy, a Makovecz szelleméhez méltó felújítás történjen. Ehhez tartva magunkat teljes körű, az eredeti terveket figyelembe vevő felújítást céloztunk meg, az eredeti […]

Sarród, Rév-Kócsagvár
1992

A Nemzeti Park Igazgatósága székházának helyszínéül a Fertő-Hanság találkozásánál, a naturzóna határán a Sarród községhez tartozó ligetes tisztást választotta. A Nemzeti Park természetvédelmi feladata az élő- és növényvilág óvása mellett a kultúrtörténeti értékek őrzése és továbbvitele, melyet ez az épület is példázni kíván. Funkcionális kialakítása a benne folyó sokrétű tevékenység – hatósági munka, oktatás, kutatás, […]

Szigetvár
2011

A középiskola Szigetvár település ősi magjában, a városközpontban helyezkedik el. A meglévő épület szecessziós stílusú, egyemeletes, „U” alakú beépítéssel indult az 1900- as évek elején. Később több ütemben bővítették. A jelenlegi tervezési feladat az egymástól elkülönülő egyes épületek összekapcsolása , zsibongó  aula térrel és új főbejárattal való bővítése. Az aula tér alkalmas időszakos kiállításokkal egybekötött, […]