2005

The Judicial Centre in Debrecen

Debrecen

The task was the placement and the planning of the High Court of Justice, the Supreme Prosecutor’s Office and the Town Court in the heart of Debrecen, the civic city with 1000-year history. The planning was preceded by a national tender which fit the build-in of the entire Révész-square block to its new program. From several points it is an especially ungrateful task to set up a new building on the above mentioned fractured area, especially as the first element of a large-scale reconstructing. The most conspicuous characteristic of the building is its blackness, the sides of the inclusive prism look like as if they have been graved with a blade, the building does not exit its bordering flats staying inside its own limits.

The appropriate knowledge of one’s limits and compliance with them, a behaviour without trespass as the predominant guiding principle suits to the formation of a judicial centre. The brick tiles genuinely omit any kind of architectonic device. The brick surfaces are invigorated by the delicate play of light and the shadow effects of the rhythmically recurring hatchways of the upper lantern-lights. This living texture is randomly cut up by the inserted shorter longer red limestone strips. The light glints the mat mass of the brick on the polished stone and looking at it foreshorten, it gives a quite dynamic horizontal cut to the facade.

Hasonló munkák

Szigetvár
2011

The secondary school is situated in the heart of Szigetvar’s ancient city centre. The construction of the extant building started in the beginning of the 1900’s. The one-storey, U-shaped edifice was built in the art nouveau style. Later, there were more enlargements. The current plan is to join the separate units of the building and […]

Pécs
1998

The architect office is located on the southern billowy slope of Mecsek mountain inserted between the four-element, staged terraced house and the torteau-like mass of the arrayed garages. On the western (street-traffic) facade wood meadows expand between the longitudinal stone walls.  The pine surface is softened with vertical divisions, the texture systematically being present on […]

Sarród, Rév-Kócsagvár
1992

The directorship of the National Park chose the parkland clearing of Sarród village at the encounter of Fertő – Hanság at the border of the nature zone as the spot of its hall. Beside the protection of the flora and fauna, the National Park’s conservationist task is the preservation and the conveyance of the historico-cultural […]

Zamárdi
1997

The building   was realized near the beach of the Lake Balaton on a large corner site with valuable, old stand where beside the expectations of the principal the designer had greater freedom. Here this is not the ordering of the geometric cubes to each other, the integration of them that form the building mass […]