2015

Dévényi Antal kilátó

Piliscsaba

A kilátó kialakításakor gyermekjáték szerű fagerenda sorolás alakította a koncepciót. A gerendák réteges felépítésűek, tömör lemezzé állnak össze. A lemezek úgy alkotnak egységet, hogy közben a lépcsőnek is helyet adnak. Tulajdonképpen a belső mag, ami állandó kialakítású, de valamennyi sor változó gerenda sorolással alakul. Az alapozás statikai leírás szerinti kialakítású, elemelve a földtől, amely így biztosítja az építmény természetes átszellőzését. Az ellentétes gerenda sorolás és azok rögzítése kellő merevséget biztosít az építménynek. Külső oldalon acél korlát perforált lemez mellvéddel, a belső oldalon pedig keményfa fogódzó oldja meg a biztonságos közlekedést.

A vízelvezetés kérdésénél ügyelni kell az egyes felületek minimális lejtésére, hogy ne alakuljon ki vízszintes felület, amelyen sokáig megáll a víz. Felülről lefelé a víz el tud szivárogni és az elemek közötti rések biztosítják a fa kiszellőzését.

A lépcsőfellépőnél és a járófelületnél a csúszásmentesség kialakítására különleges figyelemmel kell lenni. Ezért felületi érdesítést javaslunk kialakítani.

Hasonló munkák

Debrecen
2005

A Debreceni Ítélőtábla, a Fellebbviteli Főügyészség és a Városi Bíróság elhelyezése és tervezése volt a feladat az ezer éves múltú cívis város központi magjába. A tervezést megelőzte egy Országos pályázat, mely az egész Révész téri tömb beépítését új programjához igazította. A fentiekben említett roncsolt területen sok szempontból hálátlan feladat egy új épület elhelyezése, különösen egy […]

Mogyoróhegy
2014

A Pilisi Parkerdő Zrt. megkereste a Koller és Társa Tervező Kft.-t, hogy a kezelésében álló Jurta kemping területén elhelyezkedő fogadó épület és szolgálati lakás felújítását megtervezze. Az épületet Makovecz Imre tervezte. Fontosnak tartottuk, hogy, a Makovecz szelleméhez méltó felújítás történjen. Ehhez tartva magunkat teljes körű, az eredeti terveket figyelembe vevő felújítást céloztunk meg, az eredeti […]

Szigetvár
2011

A középiskola Szigetvár település ősi magjában, a városközpontban helyezkedik el. A meglévő épület szecessziós stílusú, egyemeletes, „U” alakú beépítéssel indult az 1900- as évek elején. Később több ütemben bővítették. A jelenlegi tervezési feladat az egymástól elkülönülő egyes épületek összekapcsolása , zsibongó  aula térrel és új főbejárattal való bővítése. Az aula tér alkalmas időszakos kiállításokkal egybekötött, […]

Pécs
2004

Az átépítés után az épületegyüttes főbejárata az északi felvezető hídra került, onnan zárt előcsarnokon keresztül jutunk el az új nagy tárgyalótermekhez. A földszinten iratár, garázs és gépészeti terek kaptak helyet. Az akadálymentes közlekedést rámpák kiépítésével biztosítottuk. Az épület tömegét négy egymástól elmozdított kubus alkotja. A tömegformálásra a zártság és visszafogottság jellemző, amelyet a szabálytalanul elhelyezett […]