1994

Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola

Keszthely

A Nagyváthy János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola új épület együttesének tervezésére 1994 évben tervpályázatot írtak ki. Az I. díjas terv (Koller József és Köves András munkája) akkor nem épült meg. A tervezési folyamat meghívásos tervpályázattal indult. A feladat a Karmelita rendház kertjében a meglévő kolostor épületével együttest alkotva 6 tantermes, tornatermes új egység létrehozása volt. A terv koncepciója a meglévő, megtartandó épületeknek, a jellegzetes kő kerítésnek egyszerű tömegekkel, nőtt jelleggel való tovább komponálása. A nyugati falon szaladt végig egy lágy, töretlen kő-téglafalazat, mely a közlekedőtereket határolja. A hullámos fal az északi homlokzaton befordulva apszisként fejeződik be a tornaterem bejáratánál. A keleti homlokzatra kerülő tantermi térsor az épület kertre fordulása miatt zártabb, mint a nyugati. A tantermek ablakai élénk jelleget adnak a homlokzatnak, mert a földszinti és az emeleti ablakok különböznek egymástól. Az iskola két szintjén lineárisan szűkülő, bővülő, helyenként galériás folyosó kíséri a tantermi és tornatermi szárnyat, és a tornateremben kis nézőteret alkot. A tervezési munkában társtervező volt Lantay Attila.

Hasonló munkák

Dömös
2016

A kilátó kialakításakor a Dunakanyar panorámájának teljes élvezhetőségét vettük figyelembe.A kifelé dőlő, háromszögekre bontott rúdszerkezet kellő stabilitást biztosít a födémek hordásához. A kilátó szerkezeti rendszerének tisztaságát megőrzendő a törtvonalú kétkarú lépcső a hátsó traktusban kapott helyet, a teraszoktól függőleges fa oszlopsávval leválasztva. A kilátószintek a környező terephez képest 3,0 – 6,0 – 9,0 m magasságban […]

Pécs
1998

A Mecsek hullámos déli lejtőjén négy elemből álló lépcsőzetes sorház és sorolt garázsok lepényszerű tömege közé beékelődve ül a terepen. A nyugati (utcai) homlokzaton fa mezők feszülnek a hosszirányú kőfalak közé. A fenyő felületet függőleges osztások oldják, a textúra szisztematikusan jelen van a teljes épületen. A telek a keleti üvegfal előtt apró kertben végződik. Az […]

Pécs
2004

Az átépítés után az épületegyüttes főbejárata az északi felvezető hídra került, onnan zárt előcsarnokon keresztül jutunk el az új nagy tárgyalótermekhez. A földszinten iratár, garázs és gépészeti terek kaptak helyet. Az akadálymentes közlekedést rámpák kiépítésével biztosítottuk. Az épület tömegét négy egymástól elmozdított kubus alkotja. A tömegformálásra a zártság és visszafogottság jellemző, amelyet a szabálytalanul elhelyezett […]

Debrecen
2005

A Debreceni Ítélőtábla, a Fellebbviteli Főügyészség és a Városi Bíróság elhelyezése és tervezése volt a feladat az ezer éves múltú cívis város központi magjába. A tervezést megelőzte egy Országos pályázat, mely az egész Révész téri tömb beépítését új programjához igazította. A fentiekben említett roncsolt területen sok szempontból hálátlan feladat egy új épület elhelyezése, különösen egy […]