2004

Megyei Bíróság, Táblabíróság

Pécs

Az átépítés után az épületegyüttes főbejárata az északi felvezető hídra került, onnan zárt előcsarnokon keresztül jutunk el az új nagy tárgyalótermekhez. A földszinten iratár, garázs és gépészeti terek kaptak helyet. Az akadálymentes közlekedést rámpák kiépítésével biztosítottuk. Az épület tömegét négy egymástól elmozdított kubus alkotja. A tömegformálásra a zártság és visszafogottság jellemző, amelyet a szabálytalanul elhelyezett ablakok és felülvilágítók oldanak. Az ablaknyílások az északi és nyugati oldalon jelennek meg. A felülvilágítók pedig az ötödik homlokzatot alkotó tetősíkokat tagolják és a tárgyalótermek természetes megvilágítását biztosítják. Az épület homlokzatburkolata fűrészelt Kanfanar kőburkolat. Az alacsony hajlású tetőfelületeken felhasználtuk a meglévő bontott kőburkolatot, azt szárazon rakva és hézagosan sorolva. A két épület közötti kapcsolatot üvegezett híd alkotja. A keleti végfalon zárt kőtömbök sorolódnak, felületük szerelt bányaszél kőlapokkal burkolt. Az épület belső terében a Kanfanar kőburkolatot tovább vezettük kiemelve a tárgyalótermi bejáratokat. A kő és az üveg mellett a tölgyfa anyagot és a fehér gipszkarton felületeket alkalmaztuk. Az előcsarnok és a tanácskozók teljes mennyezetén semleges fólia világítás készült.

Hasonló munkák

Keszthely
1994

A Nagyváthy János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola új épület együttesének tervezésére 1994 évben tervpályázatot írtak ki. Az I. díjas terv (Koller József és Köves András munkája) akkor nem épült meg. A tervezési folyamat meghívásos tervpályázattal indult. A feladat a Karmelita rendház kertjében a meglévő kolostor épületével együttest alkotva 6 tantermes, tornatermes új egység létrehozása volt. […]

Zamárdi
1997

A Balatonpart közelében, értékes, öreg faállománnyal rendelkező nagyméretű saroktelken megvalósult épület, ahol a megbízó alapvető elvárásainak teljesítésén túl, a tervező nagy “szabadsággal” rendelkezett. Nem a geometrikus kubusok egymáshoz rendelése, összeépítése hoz létre épülettömeget, hanem a belső terek, átmeneti terek, mint térsorok együttese vetül ki a külsőre és alkotja a pihenésre szolgáló környezetet, melynél a természetes […]

Pécs-Kővágószőlős
2009

Irodánk feladata az volt, hogy a barna mezős beruházás keretében megvalósuló ipari parkba települő cégeknek inkubátorházat tervezzen a valamikori üzem épületének átalakításával. Az inkubáció alapvető célja, hogy az induló vállalkozások befogadásával, együttműködésük segítésével természetes módon generálja fejlődésüket, hogy egy bizonyos léptéket elérve önállóan is dinamikus résztvevői lehessenek a gazdasági életnek. Ezt az integrációs képességet fejezi […]

Sarród, Rév-Kócsagvár
1992

A Nemzeti Park Igazgatósága székházának helyszínéül a Fertő-Hanság találkozásánál, a naturzóna határán a Sarród községhez tartozó ligetes tisztást választotta. A Nemzeti Park természetvédelmi feladata az élő- és növényvilág óvása mellett a kultúrtörténeti értékek őrzése és továbbvitele, melyet ez az épület is példázni kíván. Funkcionális kialakítása a benne folyó sokrétű tevékenység – hatósági munka, oktatás, kutatás, […]