2013

Vadászház

Bükkösd

A beépítés helyszíne Bükkösd külterületén, egy patak fölé emelkedő domboldalon, festői környezetben található. Az épületegyüttes a helyi hagyományos építészeti értékrendbe mind formavilágában és anyaghasználatában illeszkedik, a tájjal harmonizál.

Az építtető által programként meghatározott funkciók elemzésekor körvonalazódott, hogy a 6 külön fürdővel felszerelt szobaegység + közösségi tér egy tömeggé gyúrva nehezen formálható, így az épület ésszerű tagolása mellett döntöttünk.

A hagyományos építészeti formanyelvet idézi meg a panzió közösségi tereit magában foglaló nyeregtetős tömeg, nagy teraszával, bejáratával a falu, azaz a völgy felől érkező felé fordulva. A bejárat a támfallal megtámasztott földpart és a fő épülettömeg közé ékelődik be. A konyha szinte térbe állított dobozként jelenik meg – ebben a dobozban található a vizesblokk is, és ennek tetején, a galéria térben kis társalgóval a kikapcsolódás helyszíneként szauna található. Ez a galéria egy intim, fedett teraszra nyílik, ahol az erdő látványa mellett egy süllyesztett merülő dézsa az “attrakció”.

A 6 egyenértékűen kialakított szobaegység, melyek a domb vonulatát követve mindig 96 cm-rel függőlegesen eltolva sorolódnak, közben legyezőszerűen nyitva a látványra. Kialakításuknál fontos volt az egyéni, sokrétű  használhatóság, az intimitás biztosítása. Az oldalsó falak támfalszerűek, az árnyékolás a terasz mélységéből adódik, a támfalszerű hatást pedig csak fokozzák a zöldtetőként kialakított lapostetők, melynek köszönhetően szinte tömeg nélkül illeszkedik az épület a tájba.

Az anyaghasználatot a környék mívesen, részleteikben gazdagon alakított nyerstégla gazdasági épületei ihlették. Az épület külső térelhatároló falainak burkolata bontott téglából készült.

Hasonló munkák

Szigetvár
2011

A középiskola Szigetvár település ősi magjában, a városközpontban helyezkedik el. A meglévő épület szecessziós stílusú, egyemeletes, „U” alakú beépítéssel indult az 1900- as évek elején. Később több ütemben bővítették. A jelenlegi tervezési feladat az egymástól elkülönülő egyes épületek összekapcsolása , zsibongó  aula térrel és új főbejárattal való bővítése. Az aula tér alkalmas időszakos kiállításokkal egybekötött, […]

Pécs-Kővágószőlős
2009

Irodánk feladata az volt, hogy a barna mezős beruházás keretében megvalósuló ipari parkba települő cégeknek inkubátorházat tervezzen a valamikori üzem épületének átalakításával. Az inkubáció alapvető célja, hogy az induló vállalkozások befogadásával, együttműködésük segítésével természetes módon generálja fejlődésüket, hogy egy bizonyos léptéket elérve önállóan is dinamikus résztvevői lehessenek a gazdasági életnek. Ezt az integrációs képességet fejezi […]

Budakeszi
2005

Az épület története az 1960-as évek elején indult, ekkor épült a korszakra jellemző modernista stílusban Barcsay László építész és Prohászka László belsőépítész által gondos aprólékossággal megtervezett vadászház. A 80-as években kisebb  nagyobb építési, felújítási munkálatokon ment keresztül, ennek során sajnos a külső korlátokat az eredeti tervektől eltérően kicserélték, a belsőben az előcsarnok eredeti világítását új […]

Debrecen
2005

A Debreceni Ítélőtábla, a Fellebbviteli Főügyészség és a Városi Bíróság elhelyezése és tervezése volt a feladat az ezer éves múltú cívis város központi magjába. A tervezést megelőzte egy Országos pályázat, mely az egész Révész téri tömb beépítését új programjához igazította. A fentiekben említett roncsolt területen sok szempontból hálátlan feladat egy új épület elhelyezése, különösen egy […]