1998

Építész Stúdió

Pécs

A Mecsek hullámos déli lejtőjén négy elemből álló lépcsőzetes sorház és sorolt garázsok lepényszerű tömege közé beékelődve ül a terepen. A nyugati (utcai) homlokzaton fa mezők feszülnek a hosszirányú kőfalak közé. A fenyő felületet függőleges osztások oldják, a textúra szisztematikusan jelen van a teljes épületen. A telek a keleti üvegfal előtt apró kertben végződik. Az iroda a keleti völgyre és dombra néz – a déli tömör kőhomlokzat keleti vége lépcsősen vált át fába és üvegbe. Az üvegtető és a keleti üvegfal együtt alkotja a tárgyalóban végződő iroda fő fényforrását. Az épület két külön tömege funkcióban is megoszlik. Északi része egyetlen garázs, míg a déli traktusban van az iroda. Az egyterű, flexibilis munkaterület galériával egészült ki. Fűrészelt felületű, íves kősávok és vízköpőszerű esővízgyűjtők díszítik a pattintott kövekből, szárazon rakott déli falat. A kőfalakat fedkövek zárják. Az enyhe lejtésű félnyeregtető és a bejárat fölötti esővédő fedése fémlemez. A homlokzaton, az árnyékoló szerkezeteknél és az üvegtető ragasztott tartóinál alkalmazott vörösfenyő megjelenik a belső térben is. A padló, a polcok és a tárgyalóasztal így alkotnak egységet az iroda egészével. A domináló natúr színek mellett hangsúlyosak a fehér festett felületek is.

Hasonló munkák

Debrecen
2005

A Debreceni Ítélőtábla, a Fellebbviteli Főügyészség és a Városi Bíróság elhelyezése és tervezése volt a feladat az ezer éves múltú cívis város központi magjába. A tervezést megelőzte egy Országos pályázat, mely az egész Révész téri tömb beépítését új programjához igazította. A fentiekben említett roncsolt területen sok szempontból hálátlan feladat egy új épület elhelyezése, különösen egy […]

Mogyoróhegy
2014

A Pilisi Parkerdő Zrt. megkereste a Koller és Társa Tervező Kft.-t, hogy a kezelésében álló Jurta kemping területén elhelyezkedő fogadó épület és szolgálati lakás felújítását megtervezze. Az épületet Makovecz Imre tervezte. Fontosnak tartottuk, hogy, a Makovecz szelleméhez méltó felújítás történjen. Ehhez tartva magunkat teljes körű, az eredeti terveket figyelembe vevő felújítást céloztunk meg, az eredeti […]

Zamárdi
1997

A Balatonpart közelében, értékes, öreg faállománnyal rendelkező nagyméretű saroktelken megvalósult épület, ahol a megbízó alapvető elvárásainak teljesítésén túl, a tervező nagy “szabadsággal” rendelkezett. Nem a geometrikus kubusok egymáshoz rendelése, összeépítése hoz létre épülettömeget, hanem a belső terek, átmeneti terek, mint térsorok együttese vetül ki a külsőre és alkotja a pihenésre szolgáló környezetet, melynél a természetes […]

Pécs
2004

Az átépítés után az épületegyüttes főbejárata az északi felvezető hídra került, onnan zárt előcsarnokon keresztül jutunk el az új nagy tárgyalótermekhez. A földszinten iratár, garázs és gépészeti terek kaptak helyet. Az akadálymentes közlekedést rámpák kiépítésével biztosítottuk. Az épület tömegét négy egymástól elmozdított kubus alkotja. A tömegformálásra a zártság és visszafogottság jellemző, amelyet a szabálytalanul elhelyezett […]