2009

Ércdúsító Üzem és Inkubátorház

Pécs-Kővágószőlős

Irodánk feladata az volt, hogy a barna mezős beruházás keretében megvalósuló ipari parkba települő cégeknek inkubátorházat tervezzen a valamikori üzem épületének átalakításával. Az inkubáció alapvető célja, hogy az induló vállalkozások befogadásával, együttműködésük segítésével természetes módon generálja fejlődésüket, hogy egy bizonyos léptéket elérve önállóan is dinamikus résztvevői lehessenek a gazdasági életnek. Ezt az integrációs képességet fejezi ki az épület arculatát meghatározó, általunk tudástölcsér-nek keresztelt új bejárat. Ennek a vízszintes és függőleges metszetében is szűkülő, acél, kő és üveg által meghatározott átmeneti térnek a megérkezés szempontjából többrétű a feladata: egyrészt fő tartószerkezeti elemei indirekt módon hirdetőoszlopként működnek, másrészt az eredeti, visszafogott bejárati szituációt hangsúlyosabbá teszi, mintegy landmark elem jelenik meg az épületen. Az őszinte tégla-architektúra  hiszen itt nem beszélhetünk téglaburkolatról, miután 51 cm vastag tömör kisméretű téglafalak állnak vakolatlanul  olyan érték, amit minden áron igyekeztünk megőrizni az egyre szigorodó energetikai elvárások mellett is.

Hasonló munkák

Debrecen
2016

A Járásbíróság az Igazságszolgáltatási Központ harmadik, befejező elemeként valósult meg. Az épület legszembetűnőbb jellemzője a tömbszerűség. A befoglaló hasáb oldalait mintha pengével metszették volna ki, az épület sehol és semmivel nem lép ki az utat határoló síkokból. Ez az elv a tervezés egészét végigkísérte: az épület mentes mindentől, ami nem kapcsolódik a lényegéhez. Monumentális kapuzatok […]

Pécs
2004

Az átépítés után az épületegyüttes főbejárata az északi felvezető hídra került, onnan zárt előcsarnokon keresztül jutunk el az új nagy tárgyalótermekhez. A földszinten iratár, garázs és gépészeti terek kaptak helyet. Az akadálymentes közlekedést rámpák kiépítésével biztosítottuk. Az épület tömegét négy egymástól elmozdított kubus alkotja. A tömegformálásra a zártság és visszafogottság jellemző, amelyet a szabálytalanul elhelyezett […]

Zamárdi
1997

A Balatonpart közelében, értékes, öreg faállománnyal rendelkező nagyméretű saroktelken megvalósult épület, ahol a megbízó alapvető elvárásainak teljesítésén túl, a tervező nagy “szabadsággal” rendelkezett. Nem a geometrikus kubusok egymáshoz rendelése, összeépítése hoz létre épülettömeget, hanem a belső terek, átmeneti terek, mint térsorok együttese vetül ki a külsőre és alkotja a pihenésre szolgáló környezetet, melynél a természetes […]

Mogyoróhegy
2014

A Pilisi Parkerdő Zrt. megkereste a Koller és Társa Tervező Kft.-t, hogy a kezelésében álló Jurta kemping területén elhelyezkedő fogadó épület és szolgálati lakás felújítását megtervezze. Az épületet Makovecz Imre tervezte. Fontosnak tartottuk, hogy, a Makovecz szelleméhez méltó felújítás történjen. Ehhez tartva magunkat teljes körű, az eredeti terveket figyelembe vevő felújítást céloztunk meg, az eredeti […]