2005

Telki Vadászház

Budakeszi

Az épület története az 1960-as évek elején indult, ekkor épült a korszakra jellemző modernista stílusban Barcsay László építész és Prohászka László belsőépítész által gondos aprólékossággal megtervezett vadászház. A 80-as években kisebb  nagyobb építési, felújítási munkálatokon ment keresztül, ennek során sajnos a külső korlátokat az eredeti tervektől eltérően kicserélték, a belsőben az előcsarnok eredeti világítását új lámpatestekkel váltották fel, azonban az átalakítások az épület korábbi karakterét jelentősen nem változtatták meg. A mostani felújítási munkákat az épületszerkezetek, a teljes épületgépészeti és villamossági rendszer elhasználódása és emellett néhány funkcionális változtatás igénye tette szükségszerűvé. Az épület eredeti architektúráját alapvetően értékesnek tartottuk, a modernizmus szellemiségét megragadva, kívántunk ehhez illeszkedni és az új építésű átmeneti terekkel a természeti környezetet behozni az épületbe, illetve annak még jobban részévé tenni azt. Tervezői szándék volt, hogy az épület új kontextusba helyezésével átértelmezhetővé, befogadhatóbbá váljék, a mai eszközökkel hozzáépített kiegészítések az épület egészének megjelenését inkább erősítsék, és emellett értékei ne sérüljenek.

Hasonló munkák

Pilisszentkereszt
2014

A Pilis-tetőn a nyolcvanas években katonai bázis működött, romjai a területen még ma is megtalálhatók. A 762 méter magas hegytetőn állt még monolit vasbeton toronyként egy földmérési célokat szolgáló építmény. A Pilisi Parkerdő Zrt. a Földmérési és Távérzékelési Intézet támogatásával az eredeti funkció megtartása mellett tervbe vette a torony kilátóvá bővítését. A beruházás részben EU-s […]

Bükkösd
2013

A beépítés helyszíne Bükkösd külterületén, egy patak fölé emelkedő domboldalon, festői környezetben található. Az épületegyüttes a helyi hagyományos építészeti értékrendbe mind formavilágában és anyaghasználatában illeszkedik, a tájjal harmonizál. Az építtető által programként meghatározott funkciók elemzésekor körvonalazódott, hogy a 6 külön fürdővel felszerelt szobaegység + közösségi tér egy tömeggé gyúrva nehezen formálható, így az épület ésszerű […]

Debrecen
2005

A Debreceni Ítélőtábla, a Fellebbviteli Főügyészség és a Városi Bíróság elhelyezése és tervezése volt a feladat az ezer éves múltú cívis város központi magjába. A tervezést megelőzte egy Országos pályázat, mely az egész Révész téri tömb beépítését új programjához igazította. A fentiekben említett roncsolt területen sok szempontból hálátlan feladat egy új épület elhelyezése, különösen egy […]

Pécs
2004

Az átépítés után az épületegyüttes főbejárata az északi felvezető hídra került, onnan zárt előcsarnokon keresztül jutunk el az új nagy tárgyalótermekhez. A földszinten iratár, garázs és gépészeti terek kaptak helyet. Az akadálymentes közlekedést rámpák kiépítésével biztosítottuk. Az épület tömegét négy egymástól elmozdított kubus alkotja. A tömegformálásra a zártság és visszafogottság jellemző, amelyet a szabálytalanul elhelyezett […]