1992

Fertő-Hanság Nemzeti Park Irodaház

Sarród, Rév-Kócsagvár

A Nemzeti Park Igazgatósága székházának helyszínéül a Fertő-Hanság találkozásánál, a naturzóna határán a Sarród községhez tartozó ligetes tisztást választotta. A Nemzeti Park természetvédelmi feladata az élő- és növényvilág óvása mellett a kultúrtörténeti értékek őrzése és továbbvitele, melyet ez az épület is példázni kíván. Funkcionális kialakítása a benne folyó sokrétű tevékenység – hatósági munka, oktatás, kutatás, gazdasági karbantartás, idegenforgalmi feladatok – következtében nagyon összetett. Ez indokolja a kisebb egységekre tagolt, bontott tömeg létrehozását, mely a különböző tevékenységek számára lehetőséget nyújt a zavartalan, szeparálható működéshez. A fedett, nyitott előtér a zárt térben kétszintes, galériás előcsarnokban folytatódik és mint a falu főutcája, lágy ívben öleli a kör alaprajzú nagytermet, a falu templomát, az “Igehirdetés”, oktatás gyülekező terét. Az önálló iroda és szállás funkciójú épületek pedig mint a fésűs beépítésű parasztházak sorakoznak, a szomszédos falvakban még fellelhető oromzatokkal néznek az előcsarnokba.

Hasonló munkák

Zamárdi
1997

A Balatonpart közelében, értékes, öreg faállománnyal rendelkező nagyméretű saroktelken megvalósult épület, ahol a megbízó alapvető elvárásainak teljesítésén túl, a tervező nagy “szabadsággal” rendelkezett. Nem a geometrikus kubusok egymáshoz rendelése, összeépítése hoz létre épülettömeget, hanem a belső terek, átmeneti terek, mint térsorok együttese vetül ki a külsőre és alkotja a pihenésre szolgáló környezetet, melynél a természetes […]

Dömös
2016

A kilátó kialakításakor a Dunakanyar panorámájának teljes élvezhetőségét vettük figyelembe.A kifelé dőlő, háromszögekre bontott rúdszerkezet kellő stabilitást biztosít a födémek hordásához. A kilátó szerkezeti rendszerének tisztaságát megőrzendő a törtvonalú kétkarú lépcső a hátsó traktusban kapott helyet, a teraszoktól függőleges fa oszlopsávval leválasztva. A kilátószintek a környező terephez képest 3,0 – 6,0 – 9,0 m magasságban […]

Keszthely
1994

A Nagyváthy János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola új épület együttesének tervezésére 1994 évben tervpályázatot írtak ki. Az I. díjas terv (Koller József és Köves András munkája) akkor nem épült meg. A tervezési folyamat meghívásos tervpályázattal indult. A feladat a Karmelita rendház kertjében a meglévő kolostor épületével együttest alkotva 6 tantermes, tornatermes új egység létrehozása volt. […]

Pécs
2004

Az átépítés után az épületegyüttes főbejárata az északi felvezető hídra került, onnan zárt előcsarnokon keresztül jutunk el az új nagy tárgyalótermekhez. A földszinten iratár, garázs és gépészeti terek kaptak helyet. Az akadálymentes közlekedést rámpák kiépítésével biztosítottuk. Az épület tömegét négy egymástól elmozdított kubus alkotja. A tömegformálásra a zártság és visszafogottság jellemző, amelyet a szabálytalanul elhelyezett […]